Codul international de semnalizare pe munte in caz de pericol


Codul international de semnalizare pe munte in caz de pericol

Acest cod a fost adoptat de Congresul Uniunii Internationale a Asociatiilor Alpine (U.I.A.A.) tinut la Paris in 1937 si este recomandat a fi cunoscut si folosit, cind e cazul, de către toti turistii din lume care urcă pe inăltimile muntilor.

Semnalele lansate in spatiu sint: luminoase, vizuale si acustice.

Semnale luminoase
Noaptea: cu ajutorul lanternei, al unui felinar, foc de tabără, flacara unui primus, prin acoperirea-descoperirea lor cu un hanorac, pătură.
Ziua: se pot lansa cu ajutorul unei oglinzi.

Semnale vizuale
In afara de cele luminoase, care si ele se văd, se pot executa semnale vizuale prin fluturarea, ridicarea unei esarfe sau al oricărui obiect de imbrăcăminte.

Semnale acustice Se lansează in spatiu strigăte, fluierături sau se lovesc obiecte metalice (piolet, bete de cort, ceaun, gamelă, ploscă, butelie de aragaz, linguri, etc.).

De retinut: cele 6 semnale, de orice natură ar fi ele, se lansează fiecare la 10 secunde, timp de un minut; intre grupul de 6 semnale se face o pauză de un minut; semnalul de răspuns: 3 semnale pe minut, apoi un minut pauză. In cazul in care turistul care cere ajutor se află intr-un refugiu alpin sau in vecinatatea lui, el dă alarma inaltind imediat fanionul rosu care se află obligatoriu in dotarea adapostului.Important: cel care se află in impas trebuie să continue să dea semnale pină ce primeste ajutor. Toate cabanele trebuie să aibă in dotare trusa medicală si sa constituie in caz de accident puncte de anuntare pentru interventii salvamont.

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: