Cele zece porunci ale turismului pe munte


1. Să nu intreprinzi o ascensiune ce-ti depăseste puterile. Tu trebuie să invingi muntele nu el pe tine.
2. Să pregătesti cu de-amanuntul orice excursie fie ca vei merge singur, cu prietenii sau cu ghizii. Să nu uiti că muntii sint bogati in primejdii; cu prudentă, inteligentă, spirit de prevedere le poti invinge.
3. Sa nu iuti in munti că esti o fiinta civilizata. Bucuria si puterea nu se confundă cu mitocania, brutalitatea si grosolănia.
4. Să nu profanezi peisajul pe care-l străbati si să nu „impodobesti” Natura cu cioburi de sticlă, hirtiute, cutii de conserve si alte rămăsite.
5. Fii bun camarad! Dacă esti conducător, evită sa fii autoritar si incăpătinat, increzut sau ingimfat.
6. Respectă cabana tot asa cum iti respecti propria ta casa. Ea ti-a iesit in drum ca să te apere. Nu o transforma in local de noapte, n-o pingări!
7. Nu fura! Nu fura altora nici linistea, nici singurătatea ce-o caută, nici perspectiva. Nu fura nici florile, pe care Natura le-a creat pentru toată lumea. Sa vezi in munte un paradis in care te-ai asezat ca un nou Adam; ajuta-l să-si păstreze originalitatea si sfintenia.
8. Nu minti, nu exagera, nu fi lăudaros! Chiar si ascensiunea cea mai dificilă este putin lucru fată de alte realizari omenesti. Respectă oamenii si locurile, aminteste-ti mereu ca nu esti decit un oaspete trecator pe acele meleaguri.
9. Apară onoarea asociatiei tale si nu numai a aceleia a carei insigna o porti, ci si a acelei mari comunitati care ti-a facut accesibila lumea muntilor si care serveste o mare idee, nu numai confortul tau.
10. Nu profana muntii prin mania recordurilor. Intelege-le sufletul!

Luis Trenker ( „Meine Berge” )

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: